MIJN GEIT

      

"Bonte erfgoed borgen"
In het Friese Bornwird melkt Johan Holtrop samen met zijn vrouw Pieteke 300 Bonte geiten. Het echtpaar kocht in 1985 zijn eerste geiten. Destijds waren dat Witte.
Langzamerhand kwamen er Bonte bij. "De verhouding was 70 om 30 procent in het voordeel van de Witte", vertelt Johan Holtrop. "Nu is die verhouding precies andersom."
Alle Bonte dieren in de stal zijn stamboekgeiten. "Daar zijn we strikt in omdat we het Bonte erfgoed willen borgen."
De geitenhouders hebben een liefde voor de dieren: alleen al in de keuken zijn de schilderijtjes en koffiemokken met de Bonte geit niet op een hand te tellen.
Op de vraag hoe het is om tegenwoordig geitenhouder te zijn, antwoordt Holtrop: "Soms is het leuk, soms is het vervelend. Maar het plezier heeft nog altijd de overhand."
Jasper Lentz
"Geitenhouderij", februari 2019

 .   

Anne van de Haar en Rick Wortman
Op het stukje land van Anne van de Haar en Rick Wortman in Eck en Wiel in Gelderland is het een heuse beestenboel. De ganzen en geiten lopen vrolijk door elkaar. Ook de vier Bonte geiten Bente, Tillie, Anne en Wum.
Van de Haar: "Ik liep stage bij een veehouderij, daar is de liefde voor de dieren begonnen. Nu werk ik bij een melkgeitenbedrijf en dacht ik bij mezelf: ik wil voor de hobby een paar geiten."
En dus heeft de goedlachse geitenhoudster sinds vier jaar een stel Bonte geiten die ze samen met Wortman verzorgt. "Melken doe ik twee keer per dag. De rest doen we samen. In de ochtend geven ze 2,5 liter, ’s avonds 1,5 liter. Op den duur wil ik proberen er kaas van te maken, maar dat is nog iets voor in de toekomst."
Jasper Lentz
"Geitenhouderij", april 2020

 .    

Tjeerd Winter, Vledder
Tjeerd Winter (47) uit Vledder voelde zich als tienjarige jongen al helemaal thuis tussen de geiten. Bij een nabijgelegen veehouderij in Zandhuizen, waar ook geiten liepen, was hij toen kind aan huis.
En de geiten maken nog steeds onderdeel uit van zijn leven. In een schuur achter het woonhuis aan de rand van het mooie Drentse dorp houdt hij vier geiten.
Begin maart worden de lammeren verwacht. "Het is altijd een verrassing welke kleur eruit komt. Dat maakt de Bonte zo mooi. Ik zou wel meer geiten willen hebben, maar daarvoor is de schuur niet groot genoeg. Ik heb drie hokken, waarvan de middelste klaar is voor de lammeren", vertelt de enthousiaste hobbyhouder.
"En als straks de lammeren komen, krijg ik hulp van mijn zoons Martijn (13, foto) en Luuk (9)."
Jasper Lentz
"Geitenhouderij", februari 2021

.    

Janita, Henk en Annet Dominé
Aan de rand van Nunspeet (Gld.) woont de familie Dominé. Achter het woonhuis staat een schuur die dienst doet als stal voor een koe, wat kalfjes en Bonte geiten. Inclusief de lammeren lopen er nu 35 en twee bokken.
In 1987 begon Henk Dominé (42) met een eerste stamboekgeit. Dat moest een zwartbonte zijn, omdat die goed paste bij de zwartbonte koeien bij het ouderlijk huis. "Met Bont heb je iets unieks in de stal. Het is altijd weer de vraag hoe de lammeren eruit zien. De melk van de geiten geven we aan de kalfjes die we hier opfokken voor mijn zwager."
Hoewel de passie voor geiten vooral bij Henk ligt, helpen de kinderen regelmatig mee. Op de foto staat Janita (6, links) met Esther 154 van de Glindehof, rechts staat Annet (7) met reservekampioen Esther 153 van de Glindehof.
Jasper Lentz
"Geitenhouderij", april 2022

VORIGE VOLGENDE

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG